Baby egeltjes!!! 
Had ik in de zomerverhalen van 2013 al geschreven over de rondwandelende egel gisteren vonden we er maar liefst vier. Of anders geschreven ik hoorde een heel hard gefluit. Nu dacht ik eerst dat het vogeltjes waren want daarvan zijn er op dit moment heel veel. Die zitten in de cypressen en vliegen over de binnenplaats. Ik open de deur van het souterrain naar buiten, achter de deur is een soort opslag, en zie drie hele kleine egeltjes. Eentje lag er heel versufd bij. Al snel kwam er nog eentje aangeschuifeld. Wat nu? Eerst maar wat water en dan de dierenarts bellen. Ze wist ons te vertellen dat de kleintjes waarschijnlijk al waren verlaten door de moeder. Als ze laat in de zomer zijn geboren, wat hier het geval was, dan is de overlevingskans heel klein. Ze moeten 350 gram wegen om de winter in te kunnen gaan. Nu wegen ze slechts 150 gram. Dezelfde avond konden we bij Katherina, de dierenarts, terecht. Eentje heeft het niet gered. De andere scharrelen al lekker rond in hun tijdelijk onderkomen. Met lekker vet kattenvoer en veel water. Over een maand zijn ze hopelijk fit genoeg om buiten los gelaten te worden. Katherina weet al een mooie veilige plek.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
Hoe is jullie Grieks? een veelgestelde vraag. Het antwoord luidt: elk jaar iets beter. Het is geweldig om zo met de Griekse Maria, spreekt geen Engels al begrijpt ze het grotendeels wel, te kunnen praten. Nu zijn er heel veel snel begrijpende Grieken, oa Maria, die met een halve zin al weten wat je wilt. Maar dat stadium zijn we voorbij. Er is een volwaardig gesprek mogelijk.
Vandaar dat na de kookworkshop van Maria, als we de avond nog even laten passeren, nu ook Ron en Marjolein konden blijven zitten. Ze spreken beide Grieks.

Anita


[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
Na een dag regen, een dag wind en wolken maar wel dé ideale plukdag, het record aantal geplukte olijven die dag(eh van dit jaar), is het vandaag weer een stralende zonnige dag. De dag beginnen met een ontbijtje buiten in de zon is nog even genieten voor de vertrekkende gasten? Voor de blijvende gasten nog een mooie wandel/fiets/of doe-maar-even-lekker-niets-dag.

Gistermiddag togen we met de appeltaart van Marjolein naar de olijfpers. De Grieken vielen massaal aan op de appeltaart, glaasje wijn erbij en dan toekijken hoe de olijven tot prut worden vermalen en een uur later heerlijke verse olijfolie over een vers broodje wordt gegoten. Proeven maar.
De opbrengst per kilo geplukte olijven is groot dit jaar. Dat komt omdat de olijven al zo rijp zijn en ze bevatten dan meer vocht. De smaak is zacht.
Anita

[ 1 reactie ] ( 192 keer bekeken )   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
De tweede week van de olijvenpluk is gestart. Het weer is voortreffelijk want de dag beginnen met een ontbijtje buiten is extra genieten.
Afgelopen week kregen we nog Griekse kookles van Maria. Hoe maak je die overheerlijke pita's. Met kaas met spinazie en dat met dat dunne filodeeg, daar sta ik zelf altijd mee te stuntelen. De gevulde witte koolbladeren waren op verzoek van Jenny. Het was mooi om naar te kijken hoe alles werd klaargemaakt en verrukkelijk om te eten.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
De eerste olijf-pluk-week loopt al weer ten einde. Vandaag vertrekken er enkele, er komen nieuwe gasten en er blijven een aantal. Twee weken olijven plukken? waarom niet?
De eerste olijven zijn geperst en de smaak van deze verse olijfolie is heerlijk zacht. Door de zon en warmte rijpen de olijven waar je bij staat. Er hangen weinig olijven in de boom dus alle voeding gaat naar die paar olijven. Des te zwarter de olijf des te zachter de smaak. Des te groener des te pittiger. Omdat wij altijd vroeg beginnen hebben wij vaak veel groene olijven en dit jaar dus veel meer zwarte.
Afgelopen week hadden we een olijfolie presentatie en proeverij van een Griekse olijfboer. Met als doel om het verschil tussn oude, verse, vieze en heerlijke olijfolie te kunnen ruiken, zien en proeven. Volgende week proberen we hem nog eens te vragen voor de volgende groep. Misschien lastig want ook hij moet olijven plukken.

Een lunch in de olijfboomgaard hoort er bij. Met de warmte van afgelopen week extra genieten. Natuurlijk zijn er altijd plukkers bij die het niet kunnen laten om door te werken tijdens de lunch.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link

Vorige Volgende