Het gestolen marmer 
In het British Museum in London zijn nog altijd de marmeren zuilen van de Acroplis te bewonderen. Horen deze niet thuis in Athene? Daar waar ze ooit duizenden jaren geleden zijn geplaatst? Het is nog altijd een levendige discussie. Dit 'gestolen' marmer door Lord Elgin, ca 200 jaar geleden, werd vervoerd met het schip Mentor. Het schip Mentor zonk voor de kust van Kythira en tijdens archeologische werkzaamheden na WOII is dit overgebracht naar Engeland. Dat steekt de Grieken maar de Engelsen baseren zich op destijds gemaakte afspraken. Klik hier voor het pleidooi van de Engelsman Stephen Fry om het marmer terug te brengen naar Athene.

In 2013: zomerverhalen lees je een stukje over de archolische duiken naar Mentor.

Anita

[ reactie toevoegen ] ( 3 keer bekeken )   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
Veel kijk- en leesplezier met de Olijf-Pluk-Weken in 2013. Klik hier . Met als extra toevoeging foto's van een aantal gemaakte gerechten en de bijbehorende o zo lastige Griekse namen.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De egeltjes 
In een week waren de egeltjes 70 gram gegroeid. Ze smullen van al het overheerlijke(?!) kattenvoer. Na het eten maken ze een grote puinhoop van hun hok. Ze doen hun naam eer aan: varkentjes. Hedgehog is egel in het Engels waarvan 'hog' letterlijk: varken,zwijn betekend. Katherina de dierenarts heeft het er druk mee. Ze moet het hok regelmatig verschonen en is naarstig op zoek naar krantenpapier. Ook op Kythira worden er veel minder kranten gelezen. Gelukkig hadden gasten wat achtergelaten. Meteen gebracht zo kon ze weer een paar dagen vooruit.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
De laatste olijvenplukkers zijn vertrokken. Iedereen heeft ontzettend genoten als we al die lachende en blozende gezichten mogen geloven. Er waren weinig olijven slechts 570 kilo. De voorgaande jaren lag dat tussen de 1500 en 2000 kilo! Wij waren al blij dat we voldoende olijfbomen konden vinden om van te plukken zodat iedereen wel de ervaring op kon doen en dat is meer dan gelukt. En als afsluiting uiteraard proeven in de olijfpers.

Als we de Grieken mogen geloven hangen de bomen volgend jaar vol met olijven. Trossen vol. Zin om mee te doen? We starten in het weekend van 26 oktober. Vrijblijvend reserveren kan nu al.
Anita

NB: binnenkort meer verhalen en foto's van de olijf-pluk-weken 2013.


[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
Opperste concentratie bij de kookworkshop van Maria. Het vouwen van kaasdriehoekjes met dat hele dunne filo deeg. Het is gelukt en ze waren super lekker. Net als de 'jemista' de gevulde tomaten en paprika's.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link

Vorige Volgende