Olijven plukken 
Eind oktober starten al weer de Olijf-Pluk-Weken op Kythira. Wil je ook eens meedoen schrijf je dan nu in. Waarom weet ik niet maar dit jaar is er extra veel belangstelling. Wij genieten er elk jaar weer van en dat al vijf jaar lang. En natuurlijk krijg je overheerlijke olijfolie mee naar huis.

Wie weet tot ziens.
Anita[ 1 reactie ] ( 5383 keer bekeken )   |  related link
Ontbijt van Albert 
Ontbijt van Albert ja zelfs om 12 uur 's middags. Gasten gaan eerst zwemmen. Het is heel warm en s' morgens rond 8 uur nog niet zo brandend heet en lekker rustig op het strand. Morgen hetzelfde recept. Maar dan niet van het ontbijt want dan weet Albert er weer iets anders van te maken maar wel met brood, yohurt, vers sap, een eigerecht en lekkere kleine hapjes.

Anita

[ 1 reactie ] ( 345 keer bekeken )   |  related link
Charonia Tritonis 

Deze prachtige schelp is bijna 30 cm lang. Gevonden door wandelgasten. Het lag gewoon ergens bij een ruine in het land. Ze hebben het meegenomen maar al in de auto kwamen ze erachter dat de lucht die eruit kwam niet te harden was. Had iemand de schelp misschien om die reden achtergelaten?
Thuisgekomen, in het guesthouse, hebben ze uitgevogeld dat dit de Charonia Tritonis. Een zeeslak. Dergelijke schelpen, die als bescherming dienen voor de slak, kunnen wel 50 cm groot worden. Meenemen in de koffer naar huis is onmogelijk want je hebt kans op een fikse boete als de douane ontdekt dat je deze bij je hebt. Dus hebben ze deze achtergelaten voor ons. Wij blij. Na flink spoelen en een nachtje in sodawater stinkt de schelp nog steeds maar niet meer zo overheersend.

Anita


[ reactie toevoegen ]   |  related link
Paleokastro 
Een korte tour naar de kerk Agios Kosmas op de berg Paleokastro. Een archeologische gebied. Helaas liggen de onderzoeken al twee jaar stil. Er is geen vergunning verkregen. Het is zo interessant omdat op deze berg de oude hoofdstad Kythira was gelegen. Met de haven Skandia. Er zijn vermoedens van wel 2000 jr. vChr. Door opgravingen heeft men diverse stadsmuren bloot kunnen leggen en zelfs een Kythiriaanse munt gevonden met de afbeelding van Aphrodite. De tempel van Aphrodite, 500 jr. vChr., stond ooit op deze berg. De materialen vind je terug in de kerk Agios Kosmas die op deze speciale namiddag van binnen is te bekijken. De kerk is gebouwd rond ca 1300 na Chr.

De kolonnen komen uit de tempel.
We kijken al uit naar het vervolg van de opgravingen. De berg is gewoon te beklimmen mocht je op Kythira zijn. Klik hier http://www.eengriekseiland.nl/blog/stat ... 212-163038 voor meer foto's en tekst, even naar beneden scrollen.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
Brand!  
Elk jaar weer een angst en elke keer weer verschrikkelijk om de grote rookpluimen ergens op het eiland te zien opstijgen. Er wordt dan met man en macht gewerkt om de brand zo snel mogelijk te blussen. Net als vorig jaar was er afgelopen week in de buurt van Agia Elesa, in het Zuiden, een buitengewoon grote brand. Vanochtend zijn we gaan kijken om te zien wat de schade is. Vresselijk met tranen in onze ogen staan we dan te kijken. Het gebied van Melidoni is verwoest. Zelfs de kantine op het strand, alleen in juli en augustus, is in vlammen opgegaan. Een prachtige vallei met vele olijfboomgaarden, bijenkassen, huisjes(geen toerisme behalve het op het strand). Een droomplek. We kunnen daar ook elk jaar olijven plukken. Wonder boven wonder is deze schitterende olijfboomgaard grotendeels bewaard geblven net als de omliggende olijfboomgaarden. Toch nog een klein gelukje.

Nu maar hopen dat dit de enige brand zal zijn deze zomer.
Anita

[ 2 reacties ] ( 1385 keer bekeken )   |  related link

Vorige Volgende