Allebei op het strand in Kapsali 
De hele week zijn we samen op het strand in Kapsali te vinden met de verhuur van de waterfietsen als een soort David Hasselhoff en Pamela Anderson (in hun goede tijd) inclusief verrekijker, brancard en reddingsboei. Dat is erg gezellig zo samen maar ook wel nodig want vanaf het moment dat we er zitten stromen de mensen langs om de fietsen te huren. Voornamelijk Grieken. In een week tijd is ons Grieks al weer een stuk beter. Ondertussen worden we dan uitgenodigd voor koffie's en feestjes. Dit doen we 's morgens vroeg of in de avonduren. Elke dag sjees ik ook nog van Zuid naar Noord om een paar uur te werken op het vliegveld voor de autoverhuur en weer terug om Albert bij te staan op het strand. Nu is dit allemaal heel goed te doen als we niet een baas hadden die er niet van houdt dat wij te veel met de klanten praten. Het liefst loopt hij, behalve op ons, ook nog te mopperen op de klanten (stel je voor dat je tevreden klanten hebt die terug willen komen). Verder is onze dagelijkse opdracht: 'poli prozochi' (veel aandacht cq voorzichtigheid) en we moeten continue naar de zee staren om de waterfietsen scherp in de gaten te houden. Hier wringt het af en toe maar na een week zijn we gewend aan deze Griekse werkgever(en hij is gelukkig niet de hele dag op het strand aanwezig). Hij spreekt geen Engels dus als hij wat onverstaanbaars in het Grieks gromt zeggen wij niets of roepen we 'kala'(goed), 'nai'(ja) of 'endaksie'(ok).
Laten we het zo zeggen: onze ideeŽn over serviceverleing zijn totaal andere dan wat wij hier meemaken.

Inmiddels hebben we ook een foto album geplaatst op onze weblog (zie 'Foto's Kythira' onderaan de Links) en deze zullen we regelmatig uitbreiden.

We lopen wel achter met het beantwoorden van al onze mail, geduld allemaal. Skypen doen we weer in september.

zonnige en warme groetjes
Anita en Albert

[ 4 reacties ] ( 2229 keer bekeken )   |  related link
Albert als Beach Boy 
Het is zover. Vandaag is Albert gestart met het werken op het strand van Kapsali: het verhuren van waterfietsen! Om 9 uur vanochtend is hij vertrokken. Om 11 uur belde hij om te vertellen dat het allemaal wel erg vaag was tot nu toe. De waterfietsen liggen klaar, zijn schoongemaakt en nu? Na een maand werken voor Panajotis ben ik een beetje gewend in het werken met/voor een Griek. Als ervaringsdeskundige weet ik dat ze niet uitblinken in communicatie. Het heeft geen zin vragen te stellen want antwoorden krijg je niet(of de verkeerde). Rustig afwachten is het beste want ieder moment kan er flink in het Grieks geschreeuwd worden en dan wordt er van alles van je verwacht: grigora, grigora(snel snel). Alleen wat(?!) is dan nog niet duidelijk. Het is een hele belevenis elke dag. Vanaf maandag help ik Albert op het strand en blijf ik op het vliegveld assisteren met de auto-verhuur. Het zijn drukke maar erg interessante tijden.
Anita


[ 1 reactie ] ( 769 keer bekeken )   |  related link
Vervolg Windmolens 
Als eerste willen we iedereen bedanken die inmiddels on-line handtekeningen hebben gezet. Elke zondagochtend zijn o.a. Albert en ik te vinden op de boerenmarkt in Potamos alwaar wij nog meer handtekeningen proberen te verzamelen. De meeste mensen, inclusief de Grieken zelf, vinden een paar windmolens niet zo erg. Maar dat houdt dan wel op bij een stuk of 10. Uit gesprekken en intervieuws met de burgemeester maken wij op dat hij hetzelfde standpunt heeft. Van oorsprong is hij archeoloog en ziet graag dat Kythira met de vele Byzantijnse kerkjes, pittoreske dorpen(66) en vele archeologische gebieden intact en oorspronkelijk blijft. We laten ons met woorden niet in slaap sussen want uiteindelijk beslist men in Athene. Iedereen die nog wil tekenen kan dat nog steeds doen op www.petitiononline.com/kythera/petition.html

AnitaOndergaande zon bij Pitsinades met op de achtegrond de Mani

[ 1 reactie ] ( 834 keer bekeken )   |  related link
Groene energie is geweldig!  
Maar overdrijven is ook een vak. De planning is om te beginnen met 80 windmolens met een hoogte van 120-150 meter. Op een eiland waar de hoogste berg 504 meter hoog is zal alleen al het visuele effect dus gigantisch zijn! Hieronder een realistische foto van het toekomstige aanzicht van de bekende badplaats Agia Pelagia. De bekabeling naar het eiland is een dusdanige grote investering dat er verwacht wordt dat als er eenmaal 80 zijn een uitbreiding naar maar liefst 225 windmolens onvermijdelijk zal zijn om de investering er uit te kunnen halen. Voor Kythira zelf zijn 3 windmolens al voldoende om het hele eiland van electriciteit te voorzien. Met aanleg van de molens wordt Kythira officieel een 'industriele zone' met alle andere kwalijke gevolgen van dien.
Waarom op Kythira: een belangrijke reden is dat Kythira maar 3000 kiesgerechtigden heeft en de overheid verwacht maar weinig weerstand van de bevolking. De politiek zit in een spagaat vanwege de druk vanuit Athene dus daar is weinig van te verwachten. Het zou eeuwig zonde zijn als een van de laatste echt authentieke Griekse eilanden op deze manier wordt bedorven.
Ben je het niet eens met de windmolens ga dan naar www.petitiononline.com/kythera/petition.html EN TEKEN!
[ 4 reacties ] ( 1222 keer bekeken )   |  related link
De grond is gekocht 
En waar? Midden op het eiland waar de mooiste stranden, grote en kleine Griekse dorpen gemakkelijk te bereiken zijn. Een plek waar vanaf je de zon ziet opkomen en 's avonds in de zee ziet ondergaan.
Tussen Pitsinades en Aroniadika. Op bijgaand deelkaartje is de grond blauw gemaakt en zoals de Grieken zeggen: "Stekki mas".Na 2 maanden bakkeleien hebben we alle papieren die we nodig denken te hebben om te kunnen en mogen bouwen. Na 2 dagen met de advocaat en notaris te hebben doorgebracht is de grond van ons!

Albert&Anita

[ 15 reacties ] ( 3877 keer bekeken )   |  related link

Vorige Volgende