Caretta Caretta oftewel de zeeschildpad 
Had ik al eens geschreven in de zomerverhalen van 2011 over de 2 schildpadden in de baai van Kapsali dan zijn het er deze zomer 3. Afgelopen week zijn er eieren gelegd op het strand van Kapsali. Een paar weken eerder waren er ook al eieren gesignaleerd in de baai van Agia Pelagia. Helaas zijn deze letterlijk onder voet gelopen door de eilandgasten. In Kapsali proberen ze een betere bescherming te bieden. De eigenaar van het cafe Xrisopsaro, Dimitris Baltzis van oa. I love Kythira ,zit er met de neus bovenop. Het stukje strand is inmiddels afgezet.
Gisteravond vertelde Catharina, de plaatselijke dierenarts met kennis van schildpad tot kat, dat de schildpadden eens in de 20 jaar eieren leggen. Op het strand waar ze zelf geboren zijn! Conclusie er zaten 20 jaar geleden veel meer schildpadden op Kythira en dat bevestigd Catharina. Ook in de baai van Paleopoli blijken er veel te zijn geweest. Helaas maar waar de reuzenschilpad dreigt uit te sterven.
Wordt vervolgd want we gaan natuurlijk de ontwikkelingen in Kapsali volgen.

Anita


[ 2 reacties ] ( 1215 keer bekeken )   |  related link
Archeologie op Kęthira  
Op de berg Paleokastro ligt nog altijd een stad onder het zand verborgen, wachtend tot het na 4000 jaar opgegraven kan worden. Als vrijwilliger kun je meedoen. Althans zo was de bedoeling drie jaar geleden. De Griekse overheid heeft alle archeologen ontslagen, vanwege de crisis, en als een archeoloog nu onderzoek wil doen heeft hij een vergunning nodig. Dat duurt jaren vandaar dat alles rond Paleokastro stil ligt.
Gelukkig is daar nog het scheepswrak de Mentor. Met behulp van sponsoren en veel initiatief vanuit Australie is men dit jaar voor de derde keer onder water gegaan. Twee weken lang en gistermiddag was er een kleine presentatie van de vondsten.

Hier houdt de archeoloog een mooi bewerkte zilveren munt in zijn hand uit de Ottomaanse tijd(ca 1400 - 1800). De vondsten van de afgelopen jaren zijn te bewonderen op dit blog http://krg.org.au/mentor/
In de toekomst zal het blog We dig Kythira weer actiever worden zodra de vergunningen er zijn. Wij houden je zeker op de hoogte.
Anita[ reactie toevoegen ]   |  related link
De zomerkrant van Kythira 
Al 20 jaar lang heeft Kythira een eigen zomerkrant: Kythera Summer Edition. Half in het Engels en half in het Grieks. Het is gratis te verkrijgen in bijna elke winkel of restaurant. Neem het mee want er is altijd wel wat te beleven ergens op Kythira...

Anita

[ 1 reactie ] ( 286 keer bekeken )   |  related link
Jacoline Vinke 

We hebben het boek! In het Engels en in het Grieks. De door Jacoline Vinke persoonlijk geschreven tekstjes over de 220 kleine hotelletjes en gastenverblijven in Griekenland zijn nog mooier dan alle foto's. Het is een heel mooi reisboek geworden en ik zou zo mijn vakantie plannen met dit boek in de hand. Prijzen vanaf 45 euro pppn, en dan ook nog verblijven op de mooiste plekken en accommodaties in Griekenland. Wie wil dat nu niet? Het ontbreekt ons in ieder geval aan tijd het blijft bij er in bladeren en lezen.

Anita

NB: het boek is te bestellen via Jacoline Vinke haar website.

[ reactie toevoegen ]   |  related link
Lord Elgin 
Wie kent niet het verhaal van marmeren sculpturen van Lord Elgin? In 1802 zonk het schip, Mentor, voor de kust van Avlemonas, Kythira. Het schip lag vol met marmeren beelden uit het Parthenon in Athene. Deze zijn te zien in het British Museum in Londen. Volgens Lord Elgin zijn deze beelden eerlijk verkregen conform afspraak met het de Ottomaanse bezetters van Griekenland destijds. Tot op de dag van vandaag zijn Griekenland en Engeland nog altijd aan het 'bekvechten' waar deze stukken nu thuis horen. Griekenland wil ze graag in een van de museums ten toon stellen.
Gisteren is men weer een onderzoek gestart, voor twee weken, naar het wrak. Niet dat men op zoek is naar nog meer marmer maar er ligt nog veel interessants in en om het wrak. Een van de archeologen nodigde ons uit om over een week nog eens langs te komen. Kunnen we alle gevonden schatten komen bewonderen. Spannend.

Waar het bootje in het water ligt is men aan het onderzoeken.
Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link

Vorige Volgende