De nieuwe supermarkt 
Is open. We kunnen nu wandelend snel een boodschapje halen, wat een luxe.

Is dit nu goed voor de plaatselijke economie? Immers het heeft 2 jaar geduurd voordat de vergunning erdoor was. Er kwamen vele protesten van ondernemers maar ook van buurtbewoners.
Op z'n Grieks waaien er vele complottheorien over het eiland. Bijvoorbeeld dat alle supermarkten failliet gaan en alleen deze overblijft met torenhoge prijzen. Vooralsnog was het gisteren op de dag van de opening een drukte van jewelste met oa heel veel Kythirianen. Wij zijn 'gevlucht' en een paar uur later teruggekomen toen er wel een winkelwagen en een parkeerplek beschikbaar was. Diverse produkten waren goedkoper of nu in de aanbieding. Wij zullen heus onze boodschappen nog doen in andere supermarkten. Persoonlijk geloof ik in een gezonde concurrentie.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
Veranderingen 
Het droomhuis van menige bezoeker op Kythira, de voormalig Hongaarse ambassade, oftewel het huis met de zonnewijzer in Avlemonas. Het is prachtig gerenoveerd. Er ligt nog een kerk achter, Ajios Minas, en om de kerk ligt nu een betonnen weg met uitkijkpost over de haven.

De afgelopen maanden neem ik een positieve dynamiek waar op Kythira. Jonge mensen die met nieuwe activiteiten bezig zijn. Omdat ze trots zijn op het eiland en geloven in en leuk vinden wat ze doen. In september zal ik een verslag maken van de highlights.
Gisteravond hoorden we dat er lantaarnpalen op de route van Aroniadika naar Pitsinades geplaatst gaan worden. Of we daar blij mee waren? Nou nee want de maan en prachtige sterrenhemel, die wil je niet missen, zorgen voor voldoende zicht. Standaard ligt in ieder appartement een zaklantaarn zodat op echt donkere dagen men de weg naar het kafeneon, taverne of supermarkt(maandag gaat deze open) veilig kan vinden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus we houden goed in de gaten wanneer er een paal in de grond geslagen gaat worden.

Anita

NB: op de foto zie je twee koppies in het water, om 8 uur in de avond is het voor een Griek nog heel gebruikelijk om even te badderen in zee.

[ reactie toevoegen ]   |  related link
Caretta Caretta oftewel de zeeschildpad 
Had ik al eens geschreven in de zomerverhalen van 2011 over de 2 schildpadden in de baai van Kapsali dan zijn het er deze zomer 3. Afgelopen week zijn er eieren gelegd op het strand van Kapsali. Een paar weken eerder waren er ook al eieren gesignaleerd in de baai van Agia Pelagia. Helaas zijn deze letterlijk onder voet gelopen door de eilandgasten. In Kapsali proberen ze een betere bescherming te bieden. De eigenaar van het cafe Xrisopsaro, Dimitris Baltzis van oa. I love Kythira ,zit er met de neus bovenop. Het stukje strand is inmiddels afgezet.
Gisteravond vertelde Catharina, de plaatselijke dierenarts met kennis van schildpad tot kat, dat de schildpadden eens in de 20 jaar eieren leggen. Op het strand waar ze zelf geboren zijn! Conclusie er zaten 20 jaar geleden veel meer schildpadden op Kythira en dat bevestigd Catharina. Ook in de baai van Paleopoli blijken er veel te zijn geweest. Helaas maar waar de reuzenschilpad dreigt uit te sterven.
Wordt vervolgd want we gaan natuurlijk de ontwikkelingen in Kapsali volgen.

Anita


[ 2 reacties ] ( 1400 keer bekeken )   |  related link
Archeologie op Kęthira  
Op de berg Paleokastro ligt nog altijd een stad onder het zand verborgen, wachtend tot het na 4000 jaar opgegraven kan worden. Als vrijwilliger kun je meedoen. Althans zo was de bedoeling drie jaar geleden. De Griekse overheid heeft alle archeologen ontslagen, vanwege de crisis, en als een archeoloog nu onderzoek wil doen heeft hij een vergunning nodig. Dat duurt jaren vandaar dat alles rond Paleokastro stil ligt.
Gelukkig is daar nog het scheepswrak de Mentor. Met behulp van sponsoren en veel initiatief vanuit Australie is men dit jaar voor de derde keer onder water gegaan. Twee weken lang en gistermiddag was er een kleine presentatie van de vondsten.

Hier houdt de archeoloog een mooi bewerkte zilveren munt in zijn hand uit de Ottomaanse tijd(ca 1400 - 1800). De vondsten van de afgelopen jaren zijn te bewonderen op dit blog http://krg.org.au/mentor/
In de toekomst zal het blog We dig Kythira weer actiever worden zodra de vergunningen er zijn. Wij houden je zeker op de hoogte.
Anita[ reactie toevoegen ]   |  related link
De zomerkrant van Kythira 
Al 20 jaar lang heeft Kythira een eigen zomerkrant: Kythera Summer Edition. Half in het Engels en half in het Grieks. Het is gratis te verkrijgen in bijna elke winkel of restaurant. Neem het mee want er is altijd wel wat te beleven ergens op Kythira...

Anita

[ 1 reactie ] ( 320 keer bekeken )   |  related link

Vorige Volgende