Olijfolie, eet olijven, olijfolie zeep...  
Olijven plukken en daarna het proces van olijf naar olie meemaken is elk jaar in november weer een feestje. Het inmaken van olijven, in december struikelen we over alle emmers gevuld met olijven en water, doen we nu ook al weer een aantal jaren. Zo genieten we het hele jaar van olie en de vruchtjes.
Dit jaar was het hoogste tijd voor iets nieuws. Mét olijfolie. Hoe maak ik zeep? Zie hier het resultaat. Het ziet eruit om op te eten...

Dit is de tweede produktielijn: ambachtelijke stukken olijfolie zeep met wilde lavendel. Aangezien ik nog in de experimenteer fase ben krijgt ieder die wil een stuk om te proberen. Tot nu toe met groot succes. Ga snel weer aan de slag.

Anita[ 2 reacties ] ( 364 keer bekeken )   |  related link
Feestdag(en) 
Het is vandaag Onafhankelijkheidsdag in Griekenland. Het is de viering van de bevrijding in 1821 van de Turken. Op Kythira is er elk jaar in Chora in de ochtend een vlaggenparade met dans en muziek en veel schooljeugd.

Vorige week maandag de 18e was het ook feest vanwege Schone Maandag, het begin van de vastentijd tot aan Pasen. Dan wordt er uitgebreid gelunched en daarna is het rusten want het Carnaval - apokries - is dan ook voorbij. Geen gefeest meer! (ahum zie boven) Het Griekse Pasen wordt gevierd op zondag 5 mei. "Pasen in de zomer" zo noemen enkele Grieken dat, omdat het zo laat in het jaar is en het dan al heel warm kan zijn.

Ondertussen zijn de StilteWandelingen begonnen met mindfulnesstrainer Rian Coumou. Hebben we haar verjaardag samen gevierd met gebak en het welkomstdiner voor de StilteWandelaars. Dat viel allemaal samen.
Ondertussen was ik(anita) ook nog ergens jarig. Het waren de afgelopen week veel lunches, diners, en veel poets-tuin-en de laatste verfklusjes.

Vrolijk Pasen allemaal!
Albert&Anita


[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  related link
De voorbereiding 
Het is prachtig zonnig weer en echt genieten om in de kruidentuin te werken. Volgende week vrijdag komen de eerste gasten voor de StilteWandelingen. De appartementen worden gewit en hier en daar een likje bruine verf zodat alles er weer spik en span uit zal zien.

Het is leuk om het huis weer op orde te maken voor de eerste gasten.
De afgelopen jaren boekten in maart nog altijd diverse Grieken. Dan kwam men voor een kort bezoek om Schone Maandag, dit jaar op 17 maart, te vieren. Of gewoon een week of weekend. Echter van de Griekse kant is het muisstil. Heel begrijpelijk.

Anita

[ 4 reacties ] ( 588 keer bekeken )   |  related link
Olijfolie 
We kunnen er niet genoeg van krijgen. En zeker de Grieken niet want die zijn per persoon de grootste verbruiker ter wereld. Kun je olijfolie invriezen? Allemaal leuke weetjes in deze test.
http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil- ... l-iq/32583
Voor degene die niet zo goed zijn met de Engelse taal of een extra uitleg van een woord willen kunnen google translate aanzetten.

Veel plezier!
Anita

[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  related link
Veerboot 
De veerboot van Pireas naar Kythira heeft een blog; http://lanesealines-kithira-news.blogspot.gr/. En zo waar het wordt bijgehouden, alles in het Grieks. Uiteraard plaatsen wij de tijden op onze website.
Anita[ reactie toevoegen ] ( 2 keer bekeken )   |  related link

Vorige Volgende