De Olijf-Pluk-Weken 2013 
Na een dag regen, een dag wind en wolken maar wel dé ideale plukdag, het record aantal geplukte olijven die dag(eh van dit jaar), is het vandaag weer een stralende zonnige dag. De dag beginnen met een ontbijtje buiten in de zon is nog even genieten voor de vertrekkende gasten? Voor de blijvende gasten nog een mooie wandel/fiets/of doe-maar-even-lekker-niets-dag.

Gistermiddag togen we met de appeltaart van Marjolein naar de olijfpers. De Grieken vielen massaal aan op de appeltaart, glaasje wijn erbij en dan toekijken hoe de olijven tot prut worden vermalen en een uur later heerlijke verse olijfolie over een vers broodje wordt gegoten. Proeven maar.
De opbrengst per kilo geplukte olijven is groot dit jaar. Dat komt omdat de olijven al zo rijp zijn en ze bevatten dan meer vocht. De smaak is zacht.
Anita

[ 1 reactie ] ( 192 keer bekeken )   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
De tweede week van de olijvenpluk is gestart. Het weer is voortreffelijk want de dag beginnen met een ontbijtje buiten is extra genieten.
Afgelopen week kregen we nog Griekse kookles van Maria. Hoe maak je die overheerlijke pita's. Met kaas met spinazie en dat met dat dunne filodeeg, daar sta ik zelf altijd mee te stuntelen. De gevulde witte koolbladeren waren op verzoek van Jenny. Het was mooi om naar te kijken hoe alles werd klaargemaakt en verrukkelijk om te eten.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 
De eerste olijf-pluk-week loopt al weer ten einde. Vandaag vertrekken er enkele, er komen nieuwe gasten en er blijven een aantal. Twee weken olijven plukken? waarom niet?
De eerste olijven zijn geperst en de smaak van deze verse olijfolie is heerlijk zacht. Door de zon en warmte rijpen de olijven waar je bij staat. Er hangen weinig olijven in de boom dus alle voeding gaat naar die paar olijven. Des te zwarter de olijf des te zachter de smaak. Des te groener des te pittiger. Omdat wij altijd vroeg beginnen hebben wij vaak veel groene olijven en dit jaar dus veel meer zwarte.
Afgelopen week hadden we een olijfolie presentatie en proeverij van een Griekse olijfboer. Met als doel om het verschil tussn oude, verse, vieze en heerlijke olijfolie te kunnen ruiken, zien en proeven. Volgende week proberen we hem nog eens te vragen voor de volgende groep. Misschien lastig want ook hij moet olijven plukken.

Een lunch in de olijfboomgaard hoort er bij. Met de warmte van afgelopen week extra genieten. Natuurlijk zijn er altijd plukkers bij die het niet kunnen laten om door te werken tijdens de lunch.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013 

Jaaaaa morgen gaat de eerste portie olijven al naar de pers. Het is 1/3 van van alle voorgaande jaren maar met veel plezier geplukt. Toch veel belangrijker.
Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link
De Olijf-Pluk-Weken 2013  
De eerste plukdag van 2013 is gestart. Een stralende dag.
Enkele vaste plukkers waren al een paar dagen eerder gearriveerd die wilden wel eens wat anders zien van het eiland dan de olijfboomgaarden. Ze hebben genoten van het prachtige zonnige najaarsweer en van de nog heerlijke goed op temperatuur zijnde zee.

Anita

[ reactie toevoegen ]   |  related link

Vorige Volgende